Download catalogues

Opdracht HBO WTB: Ontwerp van een elektrisch uitbakstation

Afstudeeropdracht HBO WTB

We direct drive motion technology!
Tecnotion ontwikkelt en produceert lineaire en torque motoren welke wereldwijd worden ingebouwd in industriële toepassingen. Al bijna 30 jaar worden onze motoren gebruikt voor semiconductors, werktuigmachines, robotica en automatisering, wetenschap en display toepassingen. Met 400 collega’s wereldwijd, waarvan ruim 200 op ons hoofdkantoor in Almelo, hebben wij unieke kennis in huis en bedienen wij het complete proces, van productontwikkeling tot serieproductie. Tecnotion is de meest vooraanstaande leverancier van zowel catalogus als klant specifieke motoren met wereldwijde verkoopkantoren en eigen productie locaties in Nederland en China.

Tecnotion is een dynamisch bedrijf waar je in een enthousiast team een belangrijke bijdrage gaat leveren om onze groeiambitie waar te maken.

 

 

ONTWERP ELEKTRISCH UITBAKSTATION

Afstudeeropdracht HBO WTB

Ben je in de afrondende fase van je HBO opleiding WTB en op zoek naar een interessante en leerzame afstudeeropdracht? Dan zijn we op zoek naar jou! Deze afstudeeropdracht kan vanaf september 2021 uitgevoerd worden. 

                      Titel: Ontwerp van een elektrisch uitbakstation
Studierichting: Werktuigbouwkunde
Vereist niveau: HBO 

Probleemstelling

 • Tecnotion motoren bestaan uit twee componenten, een component met permanente magneten en een component met spoelen.
 • Deze spoelen bestaan uit wikkelingen van koperdraden, die door een pre-preg lijm coating op de draad met hitte aan elkaar worden gelijmd.   

Figuur 1 WikkeldraadFiguur 2 Koperspoel

 • Door de hoge eisen die aan deze spoelen wordt gesteld is er tot op heden altijd gebruik gemaakt van zwaar gereedschap dat in een oven blijft totdat de lijmlaag op de draad geactiveerd wordt, waarna de spoel weer af moet koelen in hetzelfde gereedschap.
 • Het nadeel van dit proces is dat spullen opwarmen in de oven relatief veel tijd in beslag neemt en dat de behaalde temperatuur in het product onduidelijk is.
 • De groei die Tecnotion de laatste jaren doormaakt heeft steeds grotere eisen op de productie gelegd, waardoor het steeds moeilijker wordt om de bestaande processen op te schalen door meer gereedschap, machines of ovens te kopen.
 • Een van de oplossingen waarin is/wordt geïnvesteerd is in het automatisch spoelen wikkelen. Waarbij een automatische wikkelmachine voor reguliere spoelen na het wikkelen de spoel elektrisch wordt verwarmd om de lijmlaag te activeren.
 • Er is een automatische wikkelmachine voor een gepatenteerd wikkelproces in ontwikkeling, waarbij het ‘inline’ uitbakken niet mogelijk is en hiervoor dient een uitbakstation te worden ontworpen waarbij spoelen na het wikkelproces elektrisch verhit kunnen worden.

Opdracht:
Voor deze opdracht zoeken wij een HBO WtB afstudeerder die:

 • Het elektrisch uitbakproces ontwerpt zodat het aansluit bij de automatische wikkelmachine
 • Het gereedschap ontwerpt/aanpast zodat het past bij de automatiseringstap
 • Testen uitvoert met bestaand gereedschap om zijn ontwerp te valideren
 • (Mits de tijd het toelaat) Het uitbak station inkoopt, bouwt en test.

 

Stagevergoeding:   € 400 per maand

 

Informatie en sollicitatie

Heb je vragen neem contact met ons op via hrm@tecnotion.com / 0546-536300 

We ontvangen je sollicitatie graag via hrm@tecnotion.com 

News, events & insights

Webinar Torque motors vs conventional servo motors

In this webinar, we compare two types of motors: conventional servo motors and direct drive motors. These… Read more

We direct drive innovation in Delta Robots

The new generation of delta robots have one thing in common. Direct drive torque motors replace the well-known… Read more